Agave winterhardheid lijsten

Alles over de agave

Berichtdoor Lodewijkp » vr 25 maart 2016, 22:58

http://www.desertnorthwest.com/articles ... gaves.html (artikel)
http://isagave.e-monsite.com/pages/agav ... icite.html
http://www.ebay.com/gds/Cold-Hardiness- ... 283/g.html
http://www.succulentsandmore.com/2015/0 ... gaves.html
http://jardin.agave.yucca.pagesperso-or ... froid.html
http://www.agavepages.co.uk/PSarticles/ ... rvival.pdf ( artikel )
http://www.succulentsandmore.com/2015/0 ... gaves.html
let wel op dat sommige temperaturen in Celcius staan en sommige in fahrenheit

Zit verschil tussen resultaten , striata kan bijvoorbeeld -15 C tot soms wel -20 C ( USDA zone 6b, 7A )hebben maar in natte winters met drainage waarschijnlijk rond -12 C a -10 C. Afgezien van die factor is het een behoorlijke winterharde agave. Veel agaves kunnen niet tegen nattigheid in de winter, vooral woestijn agaves.

Stricta zit veel variatie in subsoorten , sommige kunnen -12 hebben en sommige -5 C . Sommige hoge groeilijn ( berg etc) soorten zoals hurteri is weinig over bekend en gebruiken ze indicatief maar kan misschien wel veel meer hebben. Andere bronnen geven Agave xylonacantha als -6 of -8 C aan terwijl op een andere lijst hij is getest en -14 C heeft doorstaan. Salamiana heeft in sommige gevallen veel kou weerstaan tot -15 C maar heeft bij anderen het loodje gelegd bij -8 C, waarschijnlijk komt dat door genetica want er zijn veel subsoorten en hybrides van dit type agave. Flexispina word overal weergegeven als minimaal -6 C maar heeft bij plant delights 0 F doorgestaan.

Monatana heb ik zelf ook uit zaad geweekt en aantal jaren gehad. Die kan redelijk veel vocht aan in de winter maar kan totaal niet tegen langdurige vorst, bijvoorbeeld als het 2 weken non stop vriest zonder dat de temperatuur overdag boven het nulpunt kom. als het een nachtje vriest kan hij heel veel hebben maar niet als het aan de lopende band vriest. in de natuurlijk omgeving van A.Montana kan het heel koud worden s'nachts maar overdag word het vrij warm. De duur van de temperatuur dat is dus ook een factor.

Sommige bergsoorten groeien ook op lage gebieden en vaak zijn die minder winterhard dus afkomst is ook nog een factor.

Aanpassing vermogen is ook een factor, zelf heb ik bijna 20 jaar een agave americana gehad van een familie lid. Die ging altijd naarbinnen in een koele ruimte bij hen maar bij mij bleef hij buiten in pot en langzaam laten wennen aan winterkou. In de strengste winters naar binnen gedaan maar ik had hem soms ook buiten laten staat met plastic tegen de regen. Die had vele keren -12 C doorstaan en soms met aardig wat nattigheid. Zaailingen leggen soms bij een paar graden onder 0 al het loodje zelfs sommige winterharde soorten, zelfs als ze droog zijn.

Let wel op dat sommige agaves geen nieuwe zijscheuten aanmaken ( pups , suckers etc) dus die kan je niet stekken , als je die kwijt bent ben je ze kwijt dus ik raad aan om te beginnen met soorten die zijscheuten aan kunnen maken. Dan kan je altijd een plantje binnen overwinteren bij twijfel.

Sommige soorten hebben een dergelijk kroon in het midden dat ze veel water vasthouden en heel makkelijk schade of rot oplopen, dat heb je ook bij bepaalde palmen. Sommige winterharde soorten die -20 C kunnen hebben zijn bij sommige mensen weggerot bij -6 of - 8 C puur hierdoor. Vaak leggen veel soorten agaves het loodje door rot en watervasthouding en niet zozeer door de kou.

Sommige soorten hebben ook lage schimmelresistentie, A.Americana heeft bijvoorbeeld heel snel zwarte plekken op het blad in tegenstelling to bijvoorbeeld parryi en komen niet zo mooi de winter door als anderen. Mijn americana van tientallen jaren oud die tientallen winters heeft overleefd is uiteindelijk weggerot in de lente een jaar of 4 geleden in een vrij milde winter door een of andere schimmel. Maar gelukkig vond ik bij het snijden een paar zijscheuten die ik heb afgesneden en gestekt heb.
Lodewijkp Offline


 
Berichten: 186
Geregistreerd: zo 13 maart 2016, 23:28

Keer terug naar Agave

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten